Det første huset i Nevlunghavn skal ha blitt reist rundt 1685, og ifølge skattelistene nærmere 80 år senere var det da 8 boliger her som huset 35 mennesker.  Mon tro om disse første innbyggerne ante at de allerede den gang gikk på historisk grunn. Om ikke akkurat stedet der Havna ligger, så bærer hele distriktet ellers spor av tidligere samfunn. De må jo ha sett røysene på Mølen, og sikkert undret seg over hvordan de var oppstått og hva slags hemmeligheter de kunne skjule.

Selv kan vi forundres over at ikke Havna ble befolket tidligere, når vi tenker på hvor ideelt stedet ligger i ly av Havneberget, med god sandbunn for oppankring, og med den tette skjærgården som skjermer fjorden for det verste uværet utenfor. På den andre siden av fjorden bodde det folk lenge før det kom opp hus i Havna.

Den første som slo seg ned her, eller Havnas første innbygger om vi skal kalle ham det, et ifølge den historikk som Aksel Varnum har skrevet i Brunlanes bygdebok, Hans Anderssøn. Han var los, og den første i en lang rekke av loser som har vært hjemmehørende i Havna frem til i dag. Aksel Varnum var selv den 10. generasjon los i sin familie.

- Fra boken Nevlunghavn Serr`u av Fredrik Jensen

info_historie_2 kopi.jpg

Motiv i banner: Gerhard Munthe; Nevlunghavn, 1881. Foto © O. Væring Eftf AS