På toppen av Blombakken (krysset Oddaneveien/Blombakken) går stien opp til Havneberget. Her er det en flott utsikt! Til tross for sin beskjedne høyde (ca. 50 m.o.h.) har Havneberget en svært vid utsikt som dekker hele havet og kystområdene i begge retninger. Noen utkiksobjekter: Tvistein fyr (SØ 5,2 km), Jomfruland fyr (SV 20 km), Brevikbroen (NV 17 km) og Lifjell NV 80-85 km).

Av den grunn har Havneberget blitt benyttet på forskjellige måter opp gjennom årene. På 1700-1800-tallet først og fremst som utkikksted for losene i Havna, og for konene som holdt utkikk etter båtene når mennene var ute på sjøen. Derav tilnavnet «Kikkærbærje»

I ufredstider ble Havneberget benyttet som sted for vardebrenning. Vi vet også at Havneberget var et av signalfjellene under krigen mot England og Sverige i 1807 - 1814. Mellom svenskegrensen og Trondheimsfjorden var det 175 slike signalstasjoner, hvorav 6 dekket Larvikskysten. En av dem var på Havneberget.

Under 2.verdenskrig hadde tyskerne en viktig vaktpost her med skyte stillinger og bunkersanlegg. Tungtvann som ble skipet ut gjennom Langesundsfjorden ble bevoktet fra Havneberget. Deler av dette er fortsatt intakt.

BLOMBAKKEN

Veien som går mellom Brunlanesveien og Oddaneveien. Veien er oppkalt etter toller Philip L. Blom. Han bodde i den såkalte Blomgården. Den ligger omtrent midt i bakken, og ble oppført av Tollvesenet i 1860 – årene.

Motiv i banner: «Fra Nevlunghavn, aftensol» 1909, Otto Henning (1871-1920. Foto © GWPA / Grev Wedels Plass Auksjoner